15 + 2 mobilní aplikace, které ve světě určitě využijete

Mobilní telefon je dnes nutnost, bez které se snad už neobejde nikdo z nás. Mnoho lidí ho považuje za zlo dnešní doby, další naopak za užitečnou vychytávku nebo dokonce módní doplněk. Je pravda, že když už ty telefony máme, byla by škoda jejich funkce nevyužít. Obzvláště při cestování nám dnes chytré telefony nabízí spoustu možností, které nám ve finále ušetří hromadu času a dokonce i peněz. My sami jich na cestách využíváme opravdu hodně a po pravdě, nedokážeme si bez nich už cestování ani představit. Pojďme se tedy podívat na ty, které nám to cestování usnadňují nejvíce.

 

Všechny uvedené aplikace využíváme na telefonech s operačním systémem Android. Nicméně většina z nich je dostupná také pro iPhone. Pokud ne, určitě bude k dispozici nějaká alternativa.

 

Skyscanner

Toto je určitě jedna z námi nejčastěji využívaných aplikací. Jedná se o vyhledávač letenek, který porovnává ceny u různých prodejců i leteckých společností zároveň. Je to v podstatě taková Heureka.cz, akorát s letenkami :-). V aplikaci si můžete nastavit upozornění na změnu ceny letenky, která Vás zajímá. Jakmile se cena změní, přijde Vám e-mail a Vy můžete letenku koupit. Dále je tu možnost konfigurace nejlevnější ceny v měsíci, případně možnost vyhledání letenky "Multi City", což využijete v situaci, kdy chcete v rámci jednoho výletu navštívit více měst či zemí. Další výhodnou aplikace je, že když jste nerozhodní, zadáte pouze místo odkud chcete letět a do cílové destinace napíšete slůvko "Kamkoliv". V tomto případě Vám aplikace nabídne všechny dostupné lety z Vaší destinace seřazené od toho nejlevnějšího. Vyfiltrovat si můžete například počet přestupů a jejich délku, nebo denní dobu odletu. V aplikaci je možné vyhledat také ubytování, či pronájem auta. Vše je navíc kompletně v češtině. Jakmile vyhledáte let, který Vám vyhovuje, stačí jít přímo na stránky letecké společnosti a letenku zakoupit. Proč přímo na stránkách společnosti? O tom jsme se rozepsali v tomto článku.

 

Booking.com

Nejrozšířenější a zároveň nejpoužívanější rezervační portál pro ubytování je jednoznačně booking.com. Za pravidelné využívání aplikace Vás také náležitě odmění. Při určitém počtu rezervací se automaticky dostanete do věrnostního programu "Genius", který Vám umožní například upgrade pokoje zdarma, poskytne snídani bez poplatku, nebo dá 15% slevu na ubytování. S tímto programem se většinou dokonce dostanete na nižší cenu, než hotel nabízí například na svých stránkách, nebo při osobním kontaktu. Přímo v aplikaci je také možnost rezervace auta, taxi nebo informace o zajímavých místech v oblasti, do které se chystáte. Registrovaným uživatelům navíc posílá booking.com tajné nebo speciální nabídky a tak se určitě vyplatí povolit společnosti zasílání nabídek přímo do e-mailu. Občas se dostanete vážně na skvělou cenu.

 

Couchsurfing

Chtěli byste na cestách nejraději bydlet úplně zadarmo? V tom případě zkuste aplikaci Couchsurfing. Přes ní se totiž můžete ubytovat úplně zdarma. Stačí se v aplikaci zaregistrovat, velmi pečlivě a hlavně pravdivě vyplnit svůj profil a je to. Najdete zde nabídky lidí, kteří doma mají třeba jenom volný gauč a poskytnou Vám ho úplně zadarmo. S hostitelem je pak určitě dobré strávit nějaký čas, pozvat ho například na večeři, nebo na drink a sdílet s ním svůj příběh. On Vám za to na oplátku poskytne místo na spaní a provede Vás třeba i netradičními místy v okolí. Jestliže máte doma také volný gauč, neváhejte se zároveň stát jedním z hostitelů. Poznáte tak spoustu nových přátel z celého světa a třeba se Vám díky tomu otevřou další možnosti k cestování.

 

Rome2Rio

Využíváte nejraději místní dopravu, chcete cestovat autobusem, vlakem nebo jenom zjistit nejlepší možnosti dopravy z bodu A do bodu B? Aplikace Rome2Rio je v tom případě přesně pro Vás. Zde pouze zadáte Váš výchozí bod, do druhého pole nastavíte cíl a je to. Aplikace Vám ukáže všechny dostupné možnosti dopravy, včetně předpokládaných cen, časů odjezdu a délky cesty. Výhodou je, že tuto aplikaci můžete používat po celém světě. Najdete v ní také tipy na výlety z místa, kde se zrovna nacházíte. Pokud tedy ještě nevíte kam na víkend, můžete nechat aplikaci rozhodnout za Vás. Najde Vám spoje, určí časovou náročnost a řekne Vám, kolik Vás výlet bude stát. Na některých spojích dokonce prostředí aplikace umožňuje zakoupení lístku přímo z telefonu.

 

Maps.me

Toto je patrně ta nejrozšířenější aplikace s mapami mezi cestovateli. Kromě klasických funkcí, jako je naplánování trasy, uložení oblíbených míst, či zobrazení různých možností trasy, obsahuje ještě několik dalších užitečných funkcí. Jednou z nich je jednoduché vyhledání zastávky autobusu, ze které odjíždí autobusy do Vaší cílové destinace. Pokud jste například někde v Mexiku, stačí do vyhledávače v aplikaci zadat text "Bus to Mexico City" a aplikace Vám ukáže nejbližší zastávku, ze které odjíždí autobus do Mexico City. Po přiblížení mapy se také zobrazí blízké turistické atrakce a zajímavosti, někdy dokonce i s informací o vstupném. Co je však absolutní výhoda oproti konkurenčním aplikacím, je znalost i těch nejužších a nejskrytějších cest a uliček. Pokud tedy budete chtít vyrazit na nějakém neznámém místě do přírody a nebudete vědět kudy, tato aplikace Vám to řekne. Bojíte se že v přírodě ztratíte signál? V tomto případě to vůbec nevadí, aplikace automaticky stahuje mapy oblasti, ve které se zrovna nacházíte. Vše tedy můžete kdykoliv zobrazit i bez připojení k internetu. A pokud na cestě bude nějaká překážka, nebo bude cesta uzavřena, uvidíte po přiblížení mapy závoru, případně i informaci o uzavírce. Pořád nestačí? Tak Vás možná přesvědčí nově plánovaná funkce Maps.me "Peněženka". Ano, v této aplikaci si budete moci objednat VISA kartu, kterou lze platit po celém světě. Do peněženky si jednoduše dobijete kredit z Vašeho českého účtu, v aplikaci si pak vyměníte české koruny za jednu ze 37 měn za kurz, který je mnohem výhodnější než v bance a při placení touto kartou navíc získáte za každou platbu až 10 % zpět. Posílání peněz jiným uživatelům, či různé možnosti spoření jsou samozřejmostí. Přímo z aplikace se dokonce můžete prokliknout na portál booking.com a rezervovat ubytování poblíž místa, kde se nacházíte. Uf, to je teda aplikace :-). Jdeme dál…

GOPR0593_ALTA-3670132446461532675_high

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AllTrails

Chodíte rádi na výšlapy do přírody? V tom případě nesmí tahle aplikace ve Vašem telefonu chybět. Najdete v ní mapy všech trailů, které se nachází poblíž Vaší polohy a to kdekoliv na světě. Aplikace Vám předem řekne, jak je trasa náročná, kolik Vám zabere času, její délku, či jaké zdoláte převýšení. Trasu si zároveň můžete stáhnout do telefonu a nemusíte tak být připojeni k internetu. Předpověď počasí, popis zajímavých míst na trase, nebo hodnocení trasy od jiných uživatelů jsou pak dalším příjemným bonusem této aplikace.

 

Revolut

Pro správu financí rozhodně doporučujeme otevření účtu u banky Revolut. Založení je naprosto jednoduché. Vše probíhá on-line, platební karta Vám za velmi malý poplatek přijde domů a za vedení účtu, platby, ani výběry z bankomatů nemusíte platit vůbec nic. Banka nabízí několik programů, ať už zdarma, nebo placených, každý má své výhody. Více o programech se dozvíte přímo na stránkách www.revolut.com. A co je největší výhodou účtu u této banky? Směna peněz a následné vybírání z bankomatů na celém světě zdarma. Svůj účet ovládáte v naprosto jednoduché aplikaci v telefonu. Stačí si v vybrat měnu a na pár kliknutí jí za české koruny nakoupit. To vše za středový kurz České národní banky a to se sakra vyplatí :-). V účtu zdarma můžete měsíčně bez poplatku směnit 25.000 korun a z bankomatu vybrat ekvivalent 4.500 korun. Když jste dva a máte karty dvě, v pohodě Vám to na měsíc stačí. I následné poplatky ale nejsou velké a právě díky středovému kurzu se Vám vyplatí případně vybírat z bankomatu i s poplatkem. Posílání peněz zdarma mezi uživateli je samozřejmostí a pokud si například chcete rozdělit účet v restauraci s kamarády, zvládnete to na pár kliků a úplně bez poplatku. V aplikaci navíc můžete jednoduše investovat do kryptoměn, nakupovat akcie, zlato, nebo třeba spořit na horší časy. Pokud se věnujete obchodování na burze, můžete tady začít i vydělávat :-). Přímo v aplikaci lze také rezervovat ubytování za mnohdy opravdu výhodné ceny. Při rezervaci Vám navíc automaticky banka ihned vrátí 7,5 % z ceny zpět na účet a to už stojí za zvážení. Výběr ubytování je však zatím poněkud omezený.

 

Spendee

Jestliže chcete své finance udržet na uzdě, aplikace Spendee bude Vaším velkým pomocníkem. Základní verze zdarma umožňuje zapisovat všechny vaše výdaje i příjmy, včetně rozdělení do různých kategorií. Rozdělit si je dokonce můžete i do více peněženek, zobrazit v různých grafech a s nastaveným rozpočtem na určené období budete zároveň vědět, jak si například v průběhu měsíce vedete, kde je potřeba ušetřit, nebo kde se naopak můžete ještě trochu rozšoupnout. Aplikaci lze propojit i s Vaším bankovním účtem a spoustu transakcí tak automatizovat. Výdaje i příjmy můžete navíc zapisovat v různých světových měnách. S vytvořenou registrací se už nikdy nestane, že o zapsaná data přijdete. Trochu osekanější alternativou ke Spendee je aplikace Správa Financí. Ta je o něco jednodušší a kompletně v češtině.

 

Duolingo

Bojíte se vyrazit do světa, protože neovládáte žádný cizí jazyk? Vůbec nevadí. Duolingo Vás velmi zábavnou formou naučí základní věty během 15ti minut denně, již za pár týdnů. Aplikace Vás nutí jak poslouchat, psát, tak i mluvit. A když se přes aplikaci spojíte s Vašimi kamarády, můžete mezi sebou soutěžit a motivovat se tak navzájem. Duolingo Vás v průběhu studia odměňuje různými bonusy. Soutěžíte zde i s ostatními uživateli z celého světa v různých ligách. Učit se nebudete pouze v tematických lekcích, ale i v takzvaných stories z běžného života, které se Vám v průběhu studia postupně otevírají. Jazyků je zde nepřeberné množství a je jen na Vás, kolik jich začnete studovat a jak často se budete studiu věnovat.


Skype

Nejjednodušší a hlavně zdarma, je volání přes internet prostřednictvím aplikací, jako je například Messenger, nebo WhatsApp, kde můžete s dotyčným uskutečnit klidně videohovor a nestojí Vás to nic, stačí abyste oba byli připojeni k internetu. Co když ale potřebujete zavolat na mobilní telefon, nebo na pevnou linku? Přes českého operátora Vás to vyjde opravdu draze. Naštěstí se to dá levně obejít :-). Stáhněte si aplikaci Skype. Kromě toho, že přes tuto aplikaci můžete volat úplně stejně, jako přes výše zmiňované, nabízí Skype jednu funkci navíc. Do této aplikace si totiž můžete dobít kredit, jako na mobilní telefon a volat z ní potom tak, jak jste zvyklí obyčejným telefonem. Jediná podmínka je, že musíte být připojeni k internetu. Druhá strana však internet nepotřebuje, voláte prostě na pevnou linku, nebo na mobilní telefon, jen s tím rozdílem, že volání například z Thajska na pevnou linku v ČR Vás stojí 0,06 EUR (cca 1,60 Kč) za minutu. Ano, vážně je to dokonce levnější, než když voláte ze svého mobilu v ČR :-).

 

Adobe Lightroom

Jednoznačně nejlepší a nejjednodušší aplikace pro úpravu fotek, se kterou zvládne pracovat úplně každý. Aplikace nabízí dva programy a to zdarma a placený. Už v programu zdarma lze z fotek vytvořit perfektní dílo pro sociální sítě. Placená verze pak nabízí profesionální prostředí pro složitější úpravy, i on-line úložiště pro Vaše fotky. Pokud se zatím neorientujete v různých hodnotách, které lze nastavit ručně, můžete využít několik presetů, či automatickou úpravu. Pouze po jednom kliknutí program vyhodnotí, jak má fotku upravit a během vteřiny máte hotovo. Osobně však doporučujeme spustit nejdříve nápovědu, která Vás během chvilky provede celým prostředím aplikace a ukáže Vám základní možnosti úprav. Věřte, že budete během několika dní schopni upravit fotku podle sebe, bez přednastavených hodnot. Upravené fotky je potom možné rovnou sdílet s ostatními uživateli, na sociální sítě, či e-mailem. Fotografie si také můžete přehledně uspořádat do Vámi vytvořených a pojmenovaných složek. Dokonalé snímky lze dokonce pořizovat přímo z aplikace. Stačí pouze zapnout funkci fotoaparátu, který nabízí i možnost nastavení pro profesionály a začít fotit. Verzi zdarma využíváme na našich cestách i my a bohatě si s ní vystačíme. Všechny fotky na našem Instagramu jsou upravené právě v této aplikaci.

 

Google Disk

No jo, ale kam takové množství fotografií ukládat, abychom o ně nepřišli? On-line úložiště je asi tím nejjednodušším a nejspolehlivějším řešením. Osobně jsme jich vyzkoušeli několik a nakonec jsme zůstali u Google Disk. Je jednoduchý, v programu zdarma poskytuje nejvíce místa a pokud potřebujete místa více, Váš rozpočet to nezruinuje. Stačí mít založený účet na Google.com a s ním okamžitě získáte i přístup do této aplikace, do které můžete zdarma nahrát až 15GB dat. Pokud Vám to nebude stačit, prostor 100GB Vás vyjde na necelých 600 Kč na rok a to je velmi slušná cena. Aplikace navíc umožňuje přístup více uživatelů na několika zařízeních. Jednotlivé složky můžete dokonce soukromě sdílet s kým chcete, měnit jejich názvy, barvy, případně nastavit tak, aby se s Vaším zařízením automaticky synchronizovaly. Na Google Disk ale nemusíte nahrávat pouze fotky a videa, lze sem zálohovat v podstatě cokoliv. Jednoduché, praktické a Vaše soubory máte kdykoliv a kdekoliv k dispozici.

 

Fitify

Tahle aplikace Vás na cestách dostane do formy, to nám věřte. Tedy nejenom ta aplikace, Vy pro to musíte také něco udělat :-). A nadřete se u toho pořádně. Už po několika týdnech cvičení však budete rádi, že jste se do toho pustili, to Vám garantujeme. Aplikaci můžete využívat úplně zdarma. V tomto případě máte k dispozici několik tréninků pro různé části těla. Pokud budete chtít, cvičit můžete pouze s vlastní vahou, nicméně aplikace umožňuje i přidání různých cvičebních pomůcek a trénink pak upraví podle Vašeho nastavení. Doba i délka tréninku je čistě na Vás. Stejně tak lze v aplikaci zvolit zda chcete posilovat celé tělo, nebo například pouze břicho, či se jen lehce protahovat. Váš pokrok je možné zaznamenávat pomocí fotografií, své úspěchy můžete přímo z aplikace rovnou sdílet na sociální sítě. Když se rozhodnete vzít trénink vážně, můžete přejít do placeného programu, kde na Vás po několika zodpovězených otázkách čeká připravený cvičební plán na míru, který Vás dostane do formy ve Vámi požadované době. A co víc? Aplikace je kompletně v češtině.

 

Evernote

Papírový zápisník má určitě své kouzlo, ale pokud cestujete na lehko, ten digitální oceníte určitě více. Nejlepší zápisník, který jsme kdy vyzkoušeli, je zaručeně Evernote. Nejenom, že si do něho můžete zapisovat poznámky. K poznámkám lze přidávat fotografie, zvuk, připojit související e-mail, či dokonce připojit obsah z webu. Vaše poznámky tak můžete obohatit například o články a průvodce z oblasti, kterou se chystáte navštívit. Máte spoustu úkolů, nevíte jaký udělat dřív a nic nestíháte? Nevadí, v této aplikaci si můžete vše naplánovat, vytvořit štítky, přidat odškrtávací políčko, dokonce k úkolům přizvat ostatní uživatele. Aplikace Vás pak upozorní na Vámi nastavený úkol v ten pravý čas. Po registraci je možné aplikaci využívat i na počítači, nebo v tabletu. Poznámky se automaticky synchronizují do Vašeho účtu a tak je můžete zobrazovat i upravovat na několika zařízeních najednou.

 

Where Is Public Toilet

Ten, kdo vymyslel tuhle aplikaci by rozhodně zasloužil nějaké ocenění. Po jejím otevření se Vám zobrazí mapa a na ní uvidíte všechny veřejné záchody ve Vaší blízkosti, které můžete použít a to opravdu na celém světě. Aplikace Vám zobrazí také například restaurace, kde Vás nechají za malý poplatek odskočit a na některých místech dokonce i toalety pro vozíčkáře, nebo toalety s přebalovacím koutkem. Vyzkoušeli jsme ji už v několika zemích na světě a nikdy nás nezklamala. Najde opravdu i ten nejzapadlejší záchod, který můžete bez obav použít :-). Mapu si dokonce můžete stáhnout do telefonu a tak k používání nepotřebujete ani připojení k internetu.

 

HappyCow

Tato aplikace Vám po otevření také zobrazí mapu. Na ní však najdete restaurace se zdravou stravou, či různými možnostmi diet. Ihned ve svém okolí uvidíte například veganské a vegetariánské restaurace, podniky nabízející bezlepkové jídlo, nebo jenom restaurace, které jsou pro Vás ochotny nabídku jídla upravit na míru. Po registraci lze zároveň komunikovat s ostatními uživateli a sdílet tak pocity z návštěv různých provozoven. Výhodou je také zobrazování otvírací doby, hodnocení ostatních uživatelů a cenová kategorie podniku. Popis restaurace, menu a u některých i fotografie, jsou už jen příjemným bonusem.

 

Countries Been

A konečně se dostáváme k poslední aplikaci, ve které všechny ty Vaše cesty zaznamenáte :-). Prostředí aplikace má podobu globusu, kde jednoduše kliknete na místo, kde se zrovna nacházíte, nebo které jste navštívili již v minulosti a prostě si ho odškrtnete. Zaznamenávat lze jak celé země, tak jednotlivá města. Poznamenat si dokonce můžete i místa, která se teprve navštívit chystáte. Po registraci máte jistotu, že o svá data už nikdy nepřijdete a až budete mít navštívených míst dostatek, můžete se s nimi pochlubit sdílením na sociálních sítích. Ale mějte na paměti, že cestování není závod a to, kolik míst nakonec navštívíte, není vůbec důležité. Jak říká úvodní slogan této aplikace...

 

"Wherever you go, go with all your heart"

 

Chcete se na něco zeptat?

NAPIŠTE NÁM

Zpět do obchodu