Jak na nákup letenek?

Nákup letenek je skutečně téma na hodiny. Zjistit, kdy koupit letenku za nejvýhodnější cenu je v podstatě nemožné. Nabídky různých prodejců a leteckých společností se na nás hrnou ze všech stran a vyznat se v nich je někdy opravdu nadlidský výkon. Tak jak tedy na nákup letenek v dnešní době? Pojďme se na to trochu podívat.

 

Na začátek bude možná dobré vysvětlit, jak celý byznys s letenkami funguje. Určitě jste si všimli, že kromě leteckých společností prodávají letenky také různí zprostředkovatelé, jako například pelikan.cz, kiwi.com, letuska.cz, nebo zahraniční mytrip.com, opodo.com a jiné. Pak také existují různé porovnávače cen letenek, jako například skyscanner.com, nebo momondo.cz, kteří odkazují právě na tyto prodejce, nebo přímo na leteckou společnost. Tito zprostředkovatelé mají na svých stránkách často o dost levnější ceny, než letecká společnost. Ve skutečnosti ale cenu letenky určuje právě letecká společnost. Cena letenky je nastavená většinou pro všechny prodejce stejně, tak jak je možné, že tito zprostředkovatelé mají na svých stránkách cenu letenky nižší? Je to jednoduché, tito prodejci většinou na svých stránkách "podstřelí" cenu letenky, aby opticky vypadala výhodně a v průběhu rezervace Vás začnou překvapovat například poplatky za odbavená zavazadla, za rezervaci speciálního jídla a na konci to ještě vylepší poplatkem za platbu kartou, aby cenu letenky dorovnali. Rázem je pak z levné letenky mnohem dražší letenka, než ta zakoupená přímo u společnosti, kde na tato překvapení většinou nenarazíte. Případná komunikace s takovým zprostředkovatelem je pak také mnohdy dost problémová a za každý úkon navíc také patřičně zaplatíte. Většinou se tedy vyplatí letenky kupovat přímo u letecké společnosti. Nenarazíte tam na nepříjemná překvapení a komunikace bývá také jednodušší.

GOPR3355_ALTA-3670132446461532675 

Neříkáme však, že tito zprostředkovatelé nemají své výhody. Mnohdy se opravdu dostanete u takové společnosti na lepší ceny. Někdy mají prodejci s leteckou společností nasmlouvanou exkluzivní akci na letenky a jsou prostě nejlevnější. Výhodou některých prodejců je také to, že jsou schopni nakombinovat lety více leteckých společností v rámci jedné rezervace a dostat se tak na mnohem nižší cenu, než kdybyste letenku pro stejnou trasu kupovali u jedné letecké společnosti. Navíc všechny lety zarezervují za Vás a Vy se nemusíte o nic starat. Využití více leteckých společností v rámci jedné rezervace může však zároveň způsobit hodně problémů. Například když jedna ze společností let zruší, nebo posune čas odletu. Proto bychom tyto lety využívali maximálně v Evropě. Pro dálkové lety bychom si to raději neriskli, obzvlášť v dnešní době. Ale i ty dálkové se nakonec můžou někdy vyplatit. Tak jak tedy na ty letenky, aby byly levné a zároveň bylo jisté, že doletím a nepřijdu o peníze?

 

Nebudeme tvrdit, že tento postup je nejlepší, ale takhle to prostě děláme my :-). Nejdříve si vytipujeme destinaci a pak hledáme. A hledáme na stránkách www.skyscanner.com. Je to něco jako portál heureka.cz, ale s letenkami. Obrovskou výhodou tohoto portálu je nejenom to, že porovná ceny letenek u různých prodejců za Vás, ale můžete si tam taky nastavit upozornění na změnu ceny do emailu. Pokud tedy máte nějakou vysněnou destinaci, tento portál Vás upozorní hned, jak se levná letenka do této země objeví. Jakmile máme vybranou destinaci a víme, jaké společnosti tam létají, koukneme přímo na stránky těchto leteckých společností a pokračujeme dále u nich. Proč? Přesně z toho důvodu, jaký jsme popisovali výše. Přímo u společnosti mezi Vámi nestojí žádný prostředník, komunikace v případě problému bývá o hodně jednodušší a letenka je s velkou pravděpodobností ve finále levnější, než kdybyste ji kupovali u zprostředkovatele.

GOPR3590_ALTA-307924888355679203GOPR1412_ALTA-23455631896163855

Když už potom zadáváte parametry pro let přímo na webu letecké společnosti, vyzkoušejte vyhledávat v různých dnech a všelijak posouvat data. Chápeme, že ne každý má možnost flexibilního data odletu a příletu, na druhou stranu posunutí letu o jeden den, vám může ušetřit i několik tisíc korun. Nejvytíženější lety bývají zpravidla ty nejdražší. Let v pondělí nebo v pátek, Vás může vyjít o hodně dráž, než let v sobotu nebo ve středu. Rozdíly jsou samozřejmě i v sezóně a mimo sezónu. Letecké společnosti také často uskutečňují různé akce na letenky. Není nic jednoduššího, než let pravidelně sledovat a jakmile spadne cena, letenku ihned koupit. Občas se také stane, že má letecká společnost na stránkách chybně uvedenou cenu (třeba jim tam chybí jedno číslo atd. :-)). Takovou letenku můžete také koupit. Stane se maximálně to, že Vám nakonec společnost letenku zruší a vrátí peníze, v tom lepším případě poletíte za pár korun, a to už se vyplatí. My jsme například takto koupili letenku u Qatar Airways. Letenka ze Zanzibaru do Vídně byla na jejich webu pouze na jeden den v měsíci za 118 EUR (cca 3.000 Kč). Dodnes nevíme, jestli to byla chyba, ale opravdu jsme letěli :-). Dalším naším úlovkem byl například let z ostrova Phu Quoc do Ho Chi Minh City za 96 Kč, nebo zpáteční letenka z Vídně na ostrov Korfu za 250 Kč. A právě letenky po Evropě lze v tuto chvíli skutečně velmi často sehnat za pár korun.

 

Tohle ale není jediný postup, který využíváme. Sledujeme zároveň i několik českých portálů a vyhledávačů letenek a zrovna u těch, které uvádíme níže, se občas vyskytují hooodně zajímavé akce. Takže jdeme na ně.

 

www.flyondrej.eu

 

Momentálně asi nejaktivnější portál. Najdete tu nejenom akce na letenky, ale také různé užitečné informace ohledně cestování. Pokud Vám nevyhovují přímo www stránky, lajkněte si jejich profil na Facebooku. Aktualizují ho v podstatě každý den a některé akce jsou skutečně velmi zajímavé.

 

www.jaknaletenky.cz

 

Skvělý portál se skvělými akcemi na letenky. Velkou výhodou je možnost nastavení upozornění na akční letenky do různých destinací. Často se tu také objevují akce na zájezdy od cestovních kanceláří. Pokud tedy cestování na vlastní pěst není pro Vás, toto bude ideální volba.

 

www.cestujlevne.com

 

Kromě tipů na levné letenky tento portál ještě jednu výhodu, a tou jsou průvodci do různých destinací. Pokud se tedy někam chystáte a nevíte na jaká místa se v dané zemi podívat, zde můžete získat inspiraci. Průvodci nejsou většinou moc podrobní, ale nějaké vodítko vám určitě dají.

GOPR2601_1639329140772

A jsme na konci. Na závěr musíme znovu zmínit ještě jedno doporučení a tím je skutečně nikdy nekupovat letenky přes zprostředkovatele. Věřte, že i když se cena zdá skvělá, za ty následné problémy to opravdu nestojí. Zprostředkovatele můžete použít jako vyhledávač, ne však pro nákup. Skvělým příkladem je česká společnost kiwi.com. Jejich vyhledávač je opravdu bezkonkurenční, najdete tam letecké spoje a kombinace letů, které vám jiné vyhledávače nezobrazí. Když se ale podíváte na recenze nebo do různých cestovatelských Facebook skupin, zjistíte že spojit se s nimi je téměř nemožné a lidí, kteří díky této společnosti nikam neodletěli a přišli i o své peníze jsou opravdu spousty. Chcete-li tedy maximálně snížit riziko při nákupu letenek a mít alespoň nějakou jistotu, že odletíte, komunikace bude bez problémů a v případě různých změn nebo storna letu nepřijdete o své peníze, vždy letenky kupujte přímo na stránkách letecké společnosti.

 

Věříme, že Vám tento článek alespoň trochu pomohl v orientaci na trhu s letenkami a už vám nic nebrání vyrazit do své vysněné destinace. Mezitím se do některých můžete podívat alespoň prostřednictvím našeho Instagramu, kde zároveň sdílíme více takových tipů, nejenom o letenkách :-).

 

 

Chcete se na něco zeptat?

NAPIŠTE NÁM

Zpět do obchodu