Kolik stojí dlouhodobé cestování?

Toto je jednoznačně nejčastější dotaz, který od lidí dostáváme. Jak si můžete dovolit takhle dlouho cestovat? Kolik vás to vlastně stojí? A kde na to berete peníze? Sice na tento dotaz neexistuje univerzální odpověď pro každého, ale v tomto článku se pokusíme alespoň trochu finanční stránku na cestách přiblížit a nastínit, podle čeho si stanovit ten svůj ideální rozpočet.

 

Hned na začátku je nutné zmínit jedno pravidlo, podle kterého se rozpočet na cestách řídí a tím jsou požadavky a nároky každého z nás. Především nároky na pohodlí, bydlení, dopravu, jídlo, zážitky atd. Asi nemusíme zmiňovat, že čím více ze svých nároků slevíte, tím levnější cestování bude. Dalším významným faktorem jsou samozřejmě Vaše aktuální finanční možnosti. Těžko budete létat v Business Class, když máte na účtu 20.000 korun. I s touto částkou si však můžete na cestách užít klidně i několik měsíců.

Už teď je patrně jasné, že když vám řekneme, že náš měsíční rozpočet na jednu osobu na cestách je 20.000 korun, nebude to platit pro každého a pokud vyrazíte s tímto rozpočtem, ale budete chtít bydlet v luxusních hotelech s bazény a wellness, pravděpodobně nám po týdnu napíšete, co jsme Vám to napsali za nesmysly, protože se s tímto stylem cestování rozhodně do takového rozpočtu nevejdete. Tak jak to tedy je? Je reálné cestovat za 5.000 korun měsíčně? Rozhodně ano! Stojí cestování statisíce? Rozhodně ano! Obojí je správně :-). Do které skupiny se zařadíte je jenom na Vás. Pojďme si to tedy trochu rozdělit a nejdříve určit, která skupina vlastně jste.

 

Jedu low–cost:

 

Budete se možná divit, ale na cestách potkáváme spoustu cestovatelů, kteří cestují buď úplně zadarmo, nebo s naprosto minimálním rozpočtem, klidně do 5.000 korun měsíčně. Jak to dělají? Úplně jednoduše, nejsou pohodlní a nejsou líní si to odmakat. Cestují stopem, nebo dopravou s místními. Rádi se na navštívených místech účastní dobrovolnických projektů, pomáhají s provozem hotelů, restaurací, pracují jako dobrovolníci na farmách. Odměnou je jim ubytování a strava zdarma. Někdy dokonce dostanou za vykonání určité práce zaplaceno. Tento způsob jednoznačně umožňuje udržitelné a dlouhodobé cestování za minimum nákladů. Ovšem není pro každého, pohodlí si moc neužijete. Úžasné zážitky, bohaté zkušenosti a naprostá svoboda za to však rozhodně stojí. A kde takovou práci sehnat? Zkuste mrknout na https://www.workaway.info/. Třeba tam bude zrovna něco pro Vás :-).

GOPR7103_ALTA-621241141483413360

Zlatá střední cesta:

 

Nepotřebujete žádný luxus, ale přece jenom si trochu pohodlí dopřejete? V tom případě už si nachystejte peněz trochu více. Jestliže chcete bydlet v soukromém pokoji s vlastní koupelnou, občas zajít do restaurace na oběd, z místa na místo dojet pohodlným autobusem, nebo dokonce letět letadlem a sem tam navštívit nějakou turistickou atrakci, bude Vás to něco stát. Při dlouhodobém cestování počítejte s rozpočtem 15.000 – 40.000 korun na osobu a měsíc. K tomu už samozřejmě potřebujete buď větší finanční rezervu, nebo pravidelný příjem. Za sebe můžeme říct, že právě do této skupiny spadáme i my. A jak jsme tedy docílili toho, abychom si to mohli dovolit? Základ byl získat peníze do začátku. Pro spoustu lidí je to nepředstavitelné, ale ve finále to bylo absolutně nejjednodušší řešení. Rozhlédli jsme se kolem sebe a všechno jsme prodali. Byt, auto, všechny věci, které jsme doma měli. Že nic nemáte? Tak to si jenom myslíte. Schválně se rozhlédněte kolem. Určitě najdete spoustu věcí, které vůbec nepotřebujete a někdo jiný je ocení, stačí je nabídnout na internetu a možná se budete sami divit, jaký základ tím získáte. Druhou, avšak o dost pomalejší variantou je našetřit co nejvíce peněz prací u nás a potom s našetřeným obnosem na cestu vyrazit. Ale co tedy dělat na cestách, tyto peníze přece postupně utratíte? To je právě to nejlepší, dělat můžete naprosto cokoliv, co vás bude bavit. My jsme například založili Instagram, pomocí kterého jsme začali spolupracovat s různými firmami, odstartovali jsme svůj e-shop a průvodcované cesty po zemích, kde jsme sami byli. Nicméně možností je opravdu spousta. On-line svět dnes nabízí neomezené množství příležitostí, stačí si jen vybrat. Stejně tak na cestách můžete vykonávat manuální práci a za vydělané peníze cestovat dále. Že nic neumíte? Tak se to naučte, čas na to mít budete. My jsme také o on-line marketingu a budování e-shopu neměli před naší první cestou ani páru. Pak stačil jeden šílený nápad, několik tutoriálů na internetu a během několika týdnů jsme sami na extra pomalém připojení v Guatemale vytvořili funkční e-shop. Možné je prostě vše, stačí pouze chtít :-).

 

Luxus si neodpustím:

 

Tohle už je trochu vyšší level a na rovinu, musíte být hodně bohatí, abyste si takový styl cestování mohli dovolit. Soukromé transfery, luxusní hotely, drahá jídla v restauracích, privátní výlety k památkám a turistickým atrakcím s místním průvodcem. Tohle všechno Vás bude stát spoustu peněz. Měsíčně se budete pohybovat ve statisícových, někdy i v milionových částkách. Neříkáme, že to není nereálné, ale jednoduché to také nebude. Pokud po tom toužíte, nezbývá vám nic jiného, než ten milionový business rozjet, nebo se dobře narodit. Jak na to Vám ale neporadíme. Jednoduše proto, že nám samotným se to zatím nepovedlo :-D.

Ať už spadáte do jakékoliv skupiny, vždy pro to budete muset něco udělat. Nelze si pouze říct větu "chci cestovat" a čekat, že to nějak dopadne. Ten první krok je vždycky na Vás. Pokud to opravdu chcete, udělejte to. Jestliže chcete cestovat téměř zadarmo, můžete. Tuhle možnost má opravdu každý z nás. Chcete si zachovat určité pohodlí? Holt musíte vymyslet způsob, jakým si to pohodlí na cestách zajistíte. Chcete denně pít pravé šampaňské, mít svého řidiče a létat v Business Class? V tom případě pro to také musíte něco udělat a ten vysoký příjem si zajistit. To, zda poznáte svět a budete cestovat, je jenom na Vás a záleží hlavně na tom, co pro to Vy sami budete ochotni udělat a případně také obětovat. Takže jaká je odpověď na úvodní otázku? Cestování Vás bude stát pouze tolik, kolik Vy sami budete chtít. Překážky a to klasické "ALE" si do cesty stavíte pouze Vy, nikdo jiný. Chcete opravdu cestovat? Tak udělejte ten první krok a cestujte. Možná se pak sami budete divit, kolik dalších příležitostí se Vám ve Vašem životě otevře, kolik dalších zkušeností tím získáte a hlavně jaké nezapomenutelné zážitky na vlastní kůži prožijete.

 

Chcete se na něco zeptat?

NAPIŠTE NÁM

Zpět do obchodu